خواص زعفران
در این مقاله قصد داریم شما را با خواص زعفران آشنا کنیم. زعفران یک ادویه گیاهی ارزشمند است که از کلالهی گل زعفران گرفته میشود. گل زعفران یک گیاه پیازدار چندساله با نام علمی “Crocus Sativus” است. “Crocus” در زبان یونانی به معنای نخ و رشته است که به شکل ظاهری کلالههای گل زعفران اشاره میکند. نام زعفران که در زبان انگلیسی به آن “Saffron” گفته میشود، از کلمه صفرا در زبان عربی به معنای زرد آمده است. زعفران خواص زیادی برای پوست، مو، قاعدگی و سلامت بدن دارد و در سراسر جهان جزو گرانترین محصولات کشاورزی محسوب میشود. این ادویه مخصوص حدود هزار سال است که مصرفکنندگان بسیاری را به خود جذب کرده. زعفران گیاه بومی زمینهای خالی و بدون درخت یونان است و قبل از آن که در اروپا، آسیا و آمریکای شمالی تکثیر و پرورش داده شود، در آن منطقه رویش پیدا کرده است.
گل زعفران یک محصول کشاورزی پر زحمت است که به همین دلیل بر قیمت آن افزوده میشود. این گیاه یک کلاله سهشاخه در مرکز خود دارد که توسط دست جدا میشود، درون الک گذاشته میشود و با تیمار گرمایی، عطر و طعم آن تقویت میشود. این گیاه به آب و هوای گرم مقاوم است و در حال حاضر ایران بزرگترین تولید کننده زعفران در جهان محسوب میشود. بدون در نظر گرفتن اسانس طبیعی و خاص زعفران، این گیاه مزایای بسیاری برای سلامتی دارد و همین نکته نیز باعث میشود به عنوان ادویه گرانقیمت شناخته شود. خواص زعفران چیست؟
خواص زعفران برای تقویت سلامت ذهن
تحریک ذهن و مغز یکی از تأثیرات سلامتی زعفران محسوب میشود. مطالعات گوناگون نشان دادهاند که کلالههای گیاه که زعفران اصل محسوب میشود و گلبرگهای آن تأثیرات مشابهی روی روحیه افراد میگذارند و در واقع مانند داروهای ضد افسردگی عمل میکنند، پس خواص گلبرگ زعفران منحصر به فرد است. سافرانال و کروسین که دو ترکیب موجود در زعفران هستند، همانند دوپامین، سراتونین و نروپینرفین مغز و اعصاب را تنظیم میکنند و قادرند حتی بدون مصرف داروهای روانپزشکی معمولی علائم افسردگی خفیف تا متوسط را کاهش دهند. یک آزمایش دو ماهه روی ۴۰ فرد افسرده در ایران انجام شد.. برخی از بیماران به صورت تصادفی تعیین شدند تا ۲۰ میلیگرم از داروی ضد افسردگی پروزاک را به صورت روزانه مصرف کنند و ۲۰ بیمار باقی مانده، ۱۵ میلیگرم از گلبرگ زعفران را روزی دو بار مصرف کردند. محققان به این نتیجه رسیدند که زعفران تأثیرات مشابه با داروهای ضدافسردگی دارد. این ماده روی سیستم غدد درونریز تأثیر میگذارد و به کاهش استرس و اضطراب کمک میکند. از زمانهای قدیم، مردم برای آرامش ذهن و بهبود خواب آرام از زعفران به دلیل خواص آرامبخشی که دارد استفاده میکردند. همچنین زعفران قدرت یادگیری و حافظه را نیز ارتقا میبخشد.
در همین حال در کشور ژاپن، زعفران به صورت کپسول بستهبندی میشود و برای درمان فراموشی و پارکینسون مورد استفاده قرار میگیرد. کروسین از مشکلات مربوط به تنزل ذهن مانند آلزایمر که در اثر پیری اتفاق میافتد، جلوگیری میکند.
جلوگیری از بیماری چشمی دژنراسیون ماکولا یا تباهی لکه زرد
بیماری دژنراسیون ماکولا یا همان تباهی لکه زرد، نوعی بیماری است که در شرایط پیری به دلیل پیر شدن و تباهی سلولهای بخشی از چشم به نام ماکولا منجر به کوری میشود. کروسین و کروچتینگ یافت شده در زعفران موجب جلوگیری از آسیب سلولها و به تأخیر انداختن تباهی سلولهای بخش مربوطه در چشم در اثر کهولت سن میشود.
خواص زعفران برای مو
زعفران با استحکامبخشی تارهای مو از ریشه تا نوک موجب جلوگیری از ریزش مو میشود. اگر زعفران را با شیر شیرینبیان مخلوط کنید، میتوانید از این تونیک مو برای درمان آلوپسی یا طاسی و ریزش مو و همچنین تحریک رشد سریعتر مو استفاده کنید. زعفران موجب بهبود جریان خون به فولیکولهای مو میشود، به دنبال جریان خون بیشتر مواد غذایی و اکسیژن نیز بیشتر در اختیار فولیکول مو قرار میگیرد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!